Kuraklıkla Mücadele İçin Mantar Kooperatifi Kuruluyor
AKSARAY’ın Doğantarla köyü muhtarı Fatih Kara, kurduğu mantar serasından yola çıkarak kuraklıktan etkilenen çiftçilere yönelik mantar kooperatifi kuruyor. Muhtar Kara, “Kuraklıktan dolayı patates, soğan ve pancar üretimimiz yüzde 90 azaldı. Aksaray’ın yüzde 75 hibe desteğiyle 112 metrekare alanda alternatif mantar üretimine geçince İl Tarım Müdürlüğü 1.5 yıl önce köyde mantar kooperatifi kurarak 1.000 metrekarelik tesis kurduk, “Kurulması için çalışmalara başladık” dedi.
Kent merkezine 15 kilometre uzaklıktaki 1.500 nüfuslu Doğantarla köyünün muhtarı Fatih Kara, kuraklık nedeniyle pancar, patates, soğan gibi ürünlerin verimliliğinin azalması üzerine alternatif ürünlere yöneldi. Köylülere örnek olması amacıyla 1,5 yıl önce az sulamayla mantar üretimine başlayan Kara, başarılı olunca kooperatif kurarak köyde mantar üretimini yaygınlaştırmak için çalışmalara başladı. Muhtar Fatih Kara, “Patates, soğan gibi kaliteli tarım ürünleri üretiyoruz. Kuraklık nedeniyle üretimimiz yüzde 90 azaldığı için alternatif ürünlere yönelmeye başladık. Patates ve pancar çok su gerektirdiğinden seracılığa yöneldik. Fazla suya ihtiyaç duymayan mantarlarla tarım yapılıyor. Mantar yetiştiriciliği karlı.” Marj yüksek. Bu serada yılın 12 ayı üretim yapabiliyoruz. 112 metrelik araziden bir hasat döneminde yani 3 aylık dönemde 4,5 ila 5 ton mantar alıyoruz. Şu anda piyasada mantarın kilosu 80 lira. Köyde yaşayanlar için güzel bir geçim kaynağıdır. “Çiftçilik ya da hayvancılık yapsanız bile ek iş olarak yapılabilecek bir iş. Soğuktan, sıcaktan etkilenmeden çadır içinde yapılabilecek en keyifli işlerden biri. Birçok kişi bundan kaçınıyor. Suramın maliyeti. Tarım İl Müdürlüğü yüzde 75 oranında hibe verdi. Biz yüzde 25’ini ödedik” dedi.
KÖYÜMDE KOOPERATİF KURMAK İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIM
Köyde mantar üretimini yaygınlaştırmak için çalışmalara başladıklarını belirten Kara, “Yeni projemiz bin metrekare olacak. Bunun 10 katı büyüklüğünde olacak. Kooperatif olacak. Vatandaşlarımız bakacak. Mantarlardan sonra burası kendi odası gibi. Köylülerimizle birlikte bu çalışmayı burada yapacağız. Köylüleri her zaman köyde ağırlamak istiyoruz.” “Mal üretimi için proje geliştirmek gerekiyor. Buradaki insanların da üretime katkı sağlaması gerekiyor. Sonuçta hepimiz potansiyel tüketiciyiz. Köyde kalırsanız bana göre bir şeyler üretmekle suçlusunuz. Şehirdeki insanların bu şansı yok” dedi.